Разгадаха смъртта на китайски император след 1500 години. Юуен Йонг

...
 
Разгадаха смъртта на китайски император след 1500 години. Юуен Йонг
Коментари Харесай

Разгадаха смъртта на китайски император след 1500 години

 

„ Разгадаха гибелта на китайски император след 1500 години. Юуен Йонг (543 – 578 година от н. е.), който остава в историята като император У от Северна Джоу, е бил държател на една от частите на Китай по време на раздробяването на страната на обособени страни. Оглавявайки своето княжество, той съумява да го направи мощно за няколко години и да стартира обединяването на китайските територии и нации. Но през 578 година, единствено на 36 години, императорът умира по незнайни аргументи и напъните му отиват напразно.

В продължение на 1500 години не била известна повода за гибелта на този държател. Китайски учени, след 9 години работа, са съумели да открият повода за гибелта оповестява университетът Фудан.

За да разкрият тайната, специалисти от няколко университета и научни института в Китай са употребявали ДНК на императора.

Нейното приемане било една от главните компликации на целия план.

„ Разгадаването на тайната, чакала хиляди години, не може да бъде реализирано за един ден. Зад това стоят многократни опити. Сред археолозите от доста години има сентенция: „ В огромните гробници не се намират човешки кости “, означават от  университетът Фудан.

Факт е, че човешките остатъци, като се изключи обстановки с някои специфични „ консервиращи “ условия, са доста податливи на изгниване, изключително при взаимоотношение с О2, а също по този начин се трансформират в местообитание за доста микроорганизми. Телата на У и брачната половинка му Ашина не били изключение.

Въпреки че гробницата им е открита през 1994 година, събирането на генетичен материал се оказало доста мъчно. Специална научна група била основана за тази цел през 2015 година и лишило няколко години, с цел да се изолират от костите на императора генни локуси, годни за потребление. На първия стадий учените съумели да се изолират към 100 000 хромозомни области. Но се оказало, че съществуващите технологии не разрешават приемане на информация от този материал.

Още една година учени от няколко научни организации се занимавали с възстановяване на оборудването и технологиите, благодарение на които през септември 2023 година съумели да изолират 1 милион генетични локуса – и те съдържали информация за външния тип, произхода и заболяването на императора.

Експертиза 1500 години по-късно Според обява в списание Current Biology в генома на император У са открити 698 еднонуклеотидни разновидности, 42 от които са свързани с нараснал риск от болести като подагра, инсулт и хронична лимфоцитна левкемия.

„ Има две съществени хипотези за повода за гибелта наимператор У. Заболяване, дължащо се на отровна язва, както се показва в публични източници за историята на династията, като „ Книгата на Джоу “, или, което не е потвърдено, гибел вследствие на отравяне. Като се има поради, че всичко се е случило в навечерието на акцията против тюрките, вторият вид доста наподобява на доктрина за скрит план, изключително като се има поради, че няма спомагателни доказателства “, пишат създателите на публикацията.

В същото време, базирайки се на същата „ Книга на Джоу “, Юуен Йонг е имал няколко ярки признака през този интервал: нарушаване на говора, увиснали клепачи, слепота и нарушаване на походката заради куцота на единия крайник.

„ Това може да са признаци на инсулт. Интересното е, че макар че дълбочината на секвениране не е висока, един от шест рискови локуса е обвързван с инсулт “, се отбелязва в публикацията.

Окончателните данни, получени от генетичния материал, обаче потвърждават друга версия. Анализирайки 33 микроелемента в проби от бедрената кост на император У, учените открили, че равнищата на арсен в тялото му са доста по-високи от междинните равнища за елементарните хора и дворяните през същия интервал.

„ Костите в другите елементи на човешкото тяло отразяват натрупването на детайли на разнообразни стадии от живота. Бедрената кост отразява повече от 10 години метаболитни процеси, което демонстрира, че тези детайли са се натрупали в костите за дълъг интервал от време, евентуално посредством храната “, означават откривателите.

Версията за отравяне с арсен се съгласува и с историческите летописи. Според тях през годините 575 – 578 императорът „ развива проказа “ и се появяват язви по тялото му. Хроничното излагане на арсен се характеризира с възрастови петна и кожни провали, промени в кръвоносните съдове на кожата, болки и подуване на крайниците.

И по този начин, става известно, че императорът е бил токсичен? Не, споделят учените, историята е доста по-заплетена. Факт е, че подобен аномален елементен състав към този момент им е бил прочут – той е открит в останките на Гуо Сибен, аристократ, живял няколко десетилетия след император У.

Сравнителният разбор удостоверил сходството, само че равнищата на арсен въпреки всичко били по-високи в императорските остатъци.

„ Според литературата Гуо Сибен дълго време е приемал еликсири и даже ги е получавал от императора. В тези времена приемането на еликсири е било духовна процедура и крепко се е интегрирало в метода на живот, към който се стремял елитът. Смятало се е, че еликсирите подхранват индивида и удължават живота ”, изясняват учените.

На актуалните учени е известно, че тези „ еликсири “ са представлявали неорганични съединения в разнообразни кристални форми, които са получавани от разнообразни минерали, изгорени при високи температури. Всъщност сходни средства към момента се употребяват в Китай. Класическите творби демонстрират, че въпреки съставът на еликсирите да се е различавал, типична съставна част е бил да вземем за пример реалгар – съединяване на арсен и сяра, прочут още като „ рубинена сяра “ или „ рубин от арсен “. Арсенът може да се е съдържал и в други съставки.

Източник: actualno

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР